Jiu-jitsuJiu-jitsu

Japanse zelfverdediging

IaidoIAIDO

Japanse zwaard krijgskunst

judoJudo

Voor jong en oud

yogaYoga

Fysieke en mentale gezondheid

judoKobudo

Japanse krijgskunst
                met stokken, tonfa's en sai's

KarateKARATE

 trappen, stoten, slagen

Okinawa Kobudo

Uniek in Nederland en te beoefenen bij Budo Hans Roos !Bernaschewice2

Zie je iemand rondlopen in een zwart jasje en een witte broek met een witte band om de middel?
Die doet dan aan Kobudo! Het zwart-witte tenue staat voor Ying-Yang en de door allen gedragen witte band geeft aan dat we altijd open staan voor nieuw te leren technieken. De witte band geeft tevens aan dat niet de kleur van de band belangrijk is maar de beoefening van Kobudo en de daarmee samengaande persoonlijke ontwikkeling van lichaam en geest.
Bij Kobudo leer je omgaan met de traditionele Japanse wapens zoals de Bo (lange stok), de Sai’s (kleine drietand), Tunkwa’s (houten wapenstokken) enz.
Kobudo vindt zijn oorsprong eeuwen terug bij de Keizerlijke Garde op het Japanse eiland Okinawa.
Aangezien de burgerbevolking in die tijd geen steekwapens en zwaarden mocht dragen, waren de gebruikte ‘wapens’ meestal huis-, tuin-, en keukengereedschappen zoals een lange stok om mandjes aan te dragen, het handvat van een molensteen of roeispaan van de vissers.
Het Okinawa Kobudo is door de Japanse Grootmeester Matayoshi verder ontwikkeld tot een van de krachtigste vormen die het Kobudo kent. Kobudo bevordert de beweging-efficiëntie en is daarmee tevens een ondersteuning voor het verbeteren van bewegingen voor sporten in het algemeen.
De trainingen Kobudo worden verzorgd door Kancho Hans Roos.
Hij is gediplomeerd hoofdleraar Kobudo van Nederland, fulltime vechtsportleraar
en geeft in zijn eigen Budoschool in Oud-Beijerland elke dag training.

Het Kobudo bij Budo Hans Roos is verdeeld in 2 groepen:kobudo in Oud-Beijerland

Kobudo Jeugd 8 t/m 12 jaar         Woensdag 18-19 uur.
Kobudo senioren 13+                   Donderdag 20.15 - 21:45 uur.

Contributie:

Kobudo 13+ 1x in de week:
Donderdagavond:  € 28,- /mnd
Totaal abonnement Judo, Kobudo, Jiu-jitsu: € 40,- /mnd

Kobudo 8 t/m 12 jaar,  1x in de week:
Woensdagmiddag: € 28,- /mnd

 

Er bestaan nog andere "wapens", zoals Eku, Kama, Timbe, Nunti, Surujin maar deze worden pas geleerd nadat de Bo, Sai en Tunkwa beheerst.
Onze stijl Kobudo is afkomstig uit het Japanse eiland Okinawa en is ontwikkeld door de Matayoshi familie. Gakiya Sensei was meer dan 20 jaar de naaste medewerker van Matayoshi Sensei en was hoofdleraar in de school van Matayoshi Sensei. Matayoshi Sensei is overleden op 7 september 1997. Hij is 76 jaar geworden. In 2001 is Gakiya Sensei zijn eigen weg in geslagen en heeft hij de Okinawa Kobudo Doushi Rensei Kai opgericht.

Sensei Hans Roos heeft het Kobudo van Bernaschewice Sensei geleerd en is in 2006, 2007, 2009 en 2014 naar Okinawa, Japan geweest voor intensieve training.

Okinawa 2006_Yogi_Gakiya

Hans Roos in Japan met Yogi Sensei en Gakiya Sensei (OKDRK)

Okinawa Monday3

Training in Naha, Okinawa, Japan o.l.v. Sensei Gakiya

Momenteel wordt er nauw samengewerkt met Yamashiro Sensei de trainingspartner van Gakiya Sensei om het Kobudo bij onze federatie op een nog hoger peil te brengen.

Yamashiro en Hans Roos 1

 

 Bernaschewice1  Bernaschewice2

 In Europa wordt onze stijl vertegenwoordigd door Shihan Bernaschewice.

Het Kobudo van Budo Hans Roos is aangesloten bij de Federatie Geido Tao Chi Kihon.

 

 

kobudo3

Een Okinawese man met Tenbin (Bo).

Gefotografeerd door Harold K Fawcett, 1945


n.b.
Tijdens de vroege Japanse bezetting van Okinawa verboden strenge wetten wapens voor de burger bevolking. Als zelfverdediging, begon men landbouw- en visserijgereedschappen te gebruiken als wapen. De Bo kwam uit de Tenbin, een stok als juk over de schouders om emmers water of voedsel aan de uiteinde mee te dragen.
De moderne Bo is een bekende wapen en gebruikt in vele vechtkunst stijlen over de hele wereld. Hoewel het in lengte variëren kan, is de meest voorkomende grootte zes voet lang. De Bo wordt ook wel RokushakuBo genoemd (roku=zes, shaku=maateenheid van ongeveer 1 voet in lengte, Bo=stok). Diameters kunnen ook verschillen tussen één en twee inch en kunnen aldaniet taps zijn aan de uiteinden. De Bo kan worden gemaakt van een verscheidenheid van hard hout, bamboe en rotan. Afhankelijk van wat ze zijn gemaakt, kunnen zij zwaar, licht, stijf of soepel.
In het gevecht fungeert de Bo als een verleng stuk van de vechter ledematen. Veel van de blokken en slagen in het ongewapende gevecht worden uitgevoerd met de gelijke lichaamsmechanica als die met het gewapende gevecht. Het voordeel van de Bo ten opzichte van vele andere wapens is zijn bereik. Het vereist wel precisie in het uitvoeren van de technieken. Door de technieken met wapens te bestuderen verkrijgt men meer inzicht in de ongewapende technieken. Kobudo is dan ook zeer geschikt voor elke Budoka, Jiu-jitsuka, Karateka en verder voor ieder die zich verder wil verdiepen in de Budosporten.

Locatie

Budo Hans Roos
Burg. Diepenhorstsingel 4
3261 ED Oud-Beijerland

Contact

0186 - 611 669

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Social

info